aku nak jual diri..kau nak beli?

Wednesday, May 5, 2010 1:10 PM Posted by rizal jabai
zaman sekarang semua barang boleh dibeli
manusia pon boleh dibeli?
apekah??

murah sangat ke?

nak beli manusia nih ikot kilo ke?

kalu ikot kilo

mahal lah orang yang chubby kat malaysia nih

ish3,sampai macam tu sekali

ke ikut standart kualiti daging merah yang segar

okeh2 sebenarnya bukan nak cerita pasal jual orang,jual maruah
isu tu berat sangat,
tak tertanggung kepala kakiku untuk membicarakannya

tunngulah next time okeh
ijai + cakap = dengar,
blog yang memaparkan isu santai dan boleh bawa ke pantai..ahak

topik arini nak cerita pasal jual beli jugak

ijai nak kongsi tips membeli barang
jangan sampai menyesal duit terbang melayang,
kaki terkangkang,duit tinggal bayang.



first step
1. SENARAIKAN BARANG YANG NAK DIBELI
ia memudahkan kita untuk mengenal sasaran,beli apa yang perlu dan telah disenaraikan,kalau tak senaraikan,main serbu je..komfem satu pasaraya akan diborong bawak balik kerumah

2. MEMBUAT PERBANDINGAN HARGA DAN KUALITI
ambil sedikit masa untuk bermesra mengenali produk yang hendak dibeli,buat pilihan bijak dan jangan malas untuk membuat pilihan,kalau malas,duit terbang andalah yang rugi,pasaraya dah tentu memang kaya,pandai-pandailah membuat pilihan bijak

3. MEMBAWA DUIT YANG CUKUP-CUKUP
haa..ni susah jugak untuk orang ikut,

"nanti tak cukup duit macam mane?malu la kat kaunter nanti,mane I nak simpan muke nih??huwaa"
apalah sangat rasa malu itu untuk dibayar dengan manfaat yang anda dapat untuk berjimat semasa membeli

sebab itulah kita kena merancang,membeli mengikut keperluan dan kemampuan
jangan ikut nafsu nanti,pembaziran akan berlaku.syaitan yang akan bahagia

semasa mengambil barang,selidiklah duit yang dibawa,cukup tak untuk membayar barang yang dibeli itu?

semasa bershoping,manusia sangatlah bahagia
kerana lumrah manusia ade keperluan dan kemahuan yang mesti dipenuhi

bagaimana nak memenuhi, semuanya terpulang pada setiap individu
macam-macam yang akan di lakukan..

jangan biarkan nafsu menguasai diri
akal dan mindalah sepatutnya mengatur strategi




p/s: kalau shoping ngan anak2 buah mmg kne bawak 2 troli
dorang nak lumba.1 troli isi budak, 1 troli lg isi barang..ehe

44 Response to "aku nak jual diri..kau nak beli?"

  1. NARDtheNERD Says:

    oh. anak buah. ingat anak kamu tadi. teehehe~
    =))

  2. rizal jabai Says:

    NARDtheNERD :
    hehe...ni praktikal sebelum ade anak sendiri..ahak

  3. NaNaJoe Says:

    haip!!men jual2 diri lak..hehehhe~~

  4. Nur Hawa Mohd Zin Says:

    huhu..pnh beli brg wit tak cukup..terpaksa tingglkan kauter..huh..malu...

  5. cinta wardah Says:

    hurm, ingatkn nak jual ape td!~~
    huhu..haru je..

    p/s: comel je bdk2 dlm gambo tuh..teringat plk kat adik2..hu

  6. rizal jabai Says:

    NaNaJoe :
    haha

    bukan jual,takde sape nk beli pon..huahua

  7. rizal jabai Says:

    Nur Hawa Mohd Zin :
    huu..ni mesti berangan nak shoping,sampai lupe duit dlm dompet...huu

  8. rizal jabai Says:

    cinta wardah :
    hee..saje bikin gempak..ku3

    rindu kt adik ye..soh adik epon selalu ye..hee

  9. Nur Hawa Mohd Zin Says:

    betol2..mmg shopaholic yng berjimat...tp tak tau plak sampai tak cukup..hehe

  10. rizal jabai Says:

    Nur Hawa Mohd Zin :
    huahua..berjiamt ye shopaholic nih...moge2 bejimat itu akn wat kita jd kaye pasnih.ahak

  11. daisy Says:

    tips yang berbaloi-baloi~

  12. rizal jabai Says:

    daisy :
    hehe..cam iklan celcom lak..ehek

  13. NGoNgexz Says:

    ko chubby ke??hahhahaa

  14. rizal jabai Says:

    NGoNgexz :
    makin chubby makin comel tau..wakakaka

  15. kaChaNG_dEwa Says:

    Membawa duit yang cukup-cukup?owhh tidak..jangan sesekali berbuat demikian wahai sahabat.bawa la lebeh sket.huhuuu..

    cam aku dulu.akibat bawa duit yang cukup-cukup tu la aku tolak moto sampai rumah.minyak abez...huaaaa.shpng sakan sampai kering.minyak pon tak mampu nak isi

    *sori terkomen panjang.miahahaa..dah macam 1 entry dah ni.lalalaa~

  16. rizal jabai Says:

    kaChaNG_dEwa :
    hoho..pasal minyak tuh..bro lu salah planning tuh...bawak duit cukup2 tu utk berbelanja..lau pasal minyak moto tuh..eksiden utk ko kachang..beringat sebelum kena..hehe

  17. Dyna Yvonne Says:

    steps yg harus dipraktikkan tuh...heheh

  18. encik tikus Says:

    kau da boleh kahwen daaa :)

  19. Azrai Ahmad Zamri Says:

    salam ziarah..
    huhu..part membeli belah ni ak memang cerewet sikit br0..selalu je 'belah' dr supermarket tanpa membeli apa2..kerana dua fakt0r:
    1. takda yG berkenan di hati & jantung..
    2. memang takda pitih langsung

  20. p3perak Says:

    ijai, 1 lagi tips kamu tak letak!

    SHOPPING BILA DAPAT GAJI..

    bila tak ada duit kat tangan, semua benda tak boleh nak beli.. silap2, ikut petua azrai.. "belah" tanpa menbeli..

    hehehehe...

  21. rizal jabai Says:

    Dyna Yvonne :
    hee..bagus2 cuba la praktik kan..hee

    encik tikus :
    haha.ae kaitan ngan kawin ke?ahak

  22. rizal jabai Says:

    Azrai Ahmad Zamri :
    haha..pitih tak de..gi gali lombong emas,,hehe

    p3perak :
    lagi la..lau shoping time gaji,komfem gaji habis utk bersoping je..huu

  23. Syahrul Iman Says:

    aku setuju bab merancang sebelum shopping dan membeli mengikut keperluan/kemampuan sahaja..
    jangan la sampai "menang membeli alah memakai"..haha

  24. syahira ariff Says:

    pernah beli bayak sgt
    sampai kat kaunter,x cukup duit nak byr
    sumpah malu giler
    hahahahhahahahaa
    thnxx 4 sharing this benefit tips
    =]

    ijai,komentla new entri saya
    heee~
    =D

  25. Mommyyus Says:

    haha..selalu buat list pun terlebih jugak shopping...dia kalau nak betul2 menjadi. bawak duit cukup2, pastu nanti kalau tak cukup duit, pandai2lah tolak tepi brg2 yang tak patut.hahahha..

  26. rizal jabai Says:

    Syahrul Iman :
    haah...dah menang pakai la..ehehe
    lau tak menang tak pakai la..ngee

    syahira ariff :
    hee..ni mesti beli dgn semanagt nya..lupe pasal duit ye..
    thanks ye,nnt ijai dtg singgah

    Mommyyus :
    setuju sgt..hehe
    amek sampai 2 trol,tp bwak duit utk bayar setengah troli je...ehehe

  27. ~ ReD ~ Says:

    hahah..wajib 2 troli eh? 1 penuh barang, 1 penuh budak.ekekeke

  28. Afzainizam Says:

    Salam ziarah salam kunjungan pada kamu…. Salam dari kejauhan
    Salam dari kami
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/

    uuhhhhh kang kadang kalau kita nak shoping tu kalau nak jimat lah.... masuk aje hyper market jangan cari troli.... kalau ko pakai troli nanti ko akan isi penuh-penuh troli tu ngan barang tah ape-ape.... but jangan lupa bawak banyak duit seringitseringgit aje jangan bawak lima puluh hengget coz ko akan susah nak kira bila nak bayor... dan korasa malu nak bayor kat kauter pasal orang akan buat tanggapan yang ko korek tabung....

    cutenya anak buak awak tu..... meh sni nak cubit pipi dia tu...

  29. rizal jabai Says:

    ~ ReD ~ :
    mmg wajib,dulu pacik dorg yg dok lam troli tuh..hahah

    Afzainizam :
    betul gak tuh,tak yah bwak troli,peluk je brg tuh,da penoh kt tangan,mmg kompem bole bayar ngan duit seringgit je.hehehe

  30. asphaq Says:

    haha. cool cool~
    comei kot budak tuh.
    bagi aku boleh?
    haha

  31. rizal jabai Says:

    asphaq :
    wahaha..gi la wat anak sendiri bro..tu anak sis aku..ahaha

  32. Fasya Abdy Says:

    huuhuhu...klw shoping mesti byk duit terbang melayang..ahaha

  33. rizal jabai Says:

    Fasya Abdy :
    duit tu ade kepak ke?ehehe

  34. yanmie Says:

    sama cam kakyan klu shopping brg harus amik 2 troli. 1 troli utk brg dan 1 lg en.hubby sumbat anak2 dlm troli, klu tak sumbat dlm tu kang hilang pulak merat2 diorg pegi..ehehe

  35. F U N F A B U L O S I T Y Says:

    satu tips yang hebat ijai...
    dex da print out ni
    nak buat rujukan..haha ;D

  36. rizal jabai Says:

    yanmie :
    hehe..pasnih kakyan lau ade rezeki kne ambik samapi 4 troli kot..hehe

    F U N F A B U L O S I T Y :
    dex kn shopaholic..bole ke ikot tips bejimat nih?hehe

  37. Afzainizam Says:

    ~~Selamat hari ibu~~

    ..♥♥..♥♥..♥♥..♥♥..♥♥..♥♥..♥
    ♥..♥  ╔══╦══╗╔╦══╗  ♥..♥
    ♥..♥  ╚═╗║╔╗║║║╔╗║  ♥..♥
    ♥..♥  ╔═╝║║║║║║║║║  ♥..♥
    ♥..♥  ║╔═╣║║║║║║║║  ♥..♥
    ♥..♥  ║╚═╣╚╝║║║╚╝║  ♥..♥
    ♥..♥  ╚══╩══╝╚╩══╝  ♥..♥
    ..♥♥..♥♥..♥♥..♥♥..♥♥..♥♥..♥

    Salam ziarah salam muhibbah dari
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    Ibu..
    Di saat ku melihat dunia,
    Kau tersenyum menangis gembirra,
    Tatkala ku dibesarkan,
    kau berikan segunung kasih sayang,
    Selaut belaian..
    Ibu..
    Pengorbananmu akan ku balas,
    Pengajaranmu sentiasa jadi pegangan,
    Biarpun ombak merobek dunia,
    Kau tetap ibuku yang satu.

    Semoga kami menerima respon yang baik dari kamu…. Thanks againt…

  38. © bLurr Says:

    selalunya aku akan buat list. tapi sekarang tak lagi. sebab bawak list g shopping tapi time bli barang, tak tengok pun list tuh. hohoh.

    tips berjimat no 101 : perlu ada keazaman yang kuat kalau nak berjimat. hahah :P

  39. rizal jabai Says:

    Afzainizam :
    selamat hari ibu...huu
    sayangilah ibu kita

    © bLurr :
    ni mesti da pakar.list tu membantu,kekadang list tu pon menyusahkan.nak cari btol2 ikot list tp takde..ehe

  40. NiZaM Limited Says:

    wakaka..katekan kalo ko nak jual diri sekalipon. mmg tak laki kalo jual camtu je. sbb tu skrg pmpuan zmn skrg dah cerdik. dia buat pakej. pakej 2 kali sedap. baru laku. ahaks..

  41. rizal jabai Says:

    NiZaM Limited :
    pakej?ade promotion ape 2 kali sedap??blurr jap..ahak

  42. rossoneri Says:

    kalau barang keperluan mmg ada list,tp kalau nak shopping baju/kasut/seluar, susah sikit,sbb kena bermula dgn window shopping,dah ber'window2',plan asal konon nak beli kasut,tp sbb window kasut xjumpa,jumpa window baju,jadi beli baju..itu yang payah,slalunya apa yang nak beli,mesti sangkut benda lain..

  43. kacang Says:

    tips yg bagus=)

  44. rizal jabai Says:

    rossoneri :
    betol2,window shoping dulu.kne scanning sume mende.nnt mesti beli lebih dr sepatotnye..ehehe

    kacang :
    amal kan la ye..heee
    thanks kacang

Related Posts with Thumbnails