BODOH tak boleh diajar,PANDAI tak boleh di ikut

Monday, May 24, 2010 10:45 PM Posted by rizal jabai



kisah disebuah bangunan
seorang yang poyo berlagak,baru nak kenal dunia nak mintak kerja

lepasan degree,konon baguslah tu..huhu

dengan rasa bangga melangkah gagah
keluar sahaja dari lif
beliau bertembung dan berlaku pelanggaran dengan seorang guard






"heii orang tua kau buta ke?
cepat kutip fail aku yang kau buat jatuh berselerak nih!!!"

ish aku dah la lambat,kau lagi melambatkan aku!!
nak kena pang ke??

hurmmmmm

tepi-tepi bagi aku lalu!!

pakcik yang tidak bersalah itu pun menuruti kata-kata anak muda yang sombong itu

dengan muka yang blur
akibat di rempuh bagai badak sumbu sampai terjatuh oleh si sombong ini
lalu pakcik berkata



"maafkan pakcik,anak tergopoh gapah
tu yang terlanggar pakcik" lain kali hati-hati ye


baiknya pakcik nih,kalau ijai dah lame tembak budak tu..haha
(jangan tiru aksi ijai ini dirumah okeh)

dengan hidung tinggi ala-ala pinochio,
si sombong bagak ni menonong pergi meneruskan untuk sesi temu duga

semasa pakcik itu didalam lif,anak muda yang bekerja sebagai cleaner sedang mengelap kawasan lif itu menegur pakcik

"kenapa pakcik?,pakcik sihat ke?ada orang mengenakan pakcik ke?muka monyok je nih.. jom saya belanja teh tarik!,kita lupakan lah masalah pakcik tu, sekarang ni orang yang berkelulusan tinggi semua SOMBONG , orang macam kita ni dianggap sampah





Kepada semua,adakah status tinggi membuatkan kita lupa daratan??

Apabila kita mempunyai ilmu,kita sebarkanlah
apabila kita mendalami ilmu,kita hayatilah
apabila kita menguasai ilmu kita praktik dan amalkanlah

Berbakti dan sumbanglah keringat kepada nusa dan bangsa
kepada agama kita

biar kita miskin wang ringgit,jangan kita miskin budi bahasa

kalau kita kaya wang ringgit,tapi penuh bongkak dan derita
maka papa kedana lah kita dengan kebahagiaan
besederhanalah

jangan jadi bodoh yang tak boleh diajar,pandai yang tak boleh di ikut

sekian

38 Response to "BODOH tak boleh diajar,PANDAI tak boleh di ikut"

  1. jaya jr Says:

    haha,sokong..
    skali klo ngorat awek k,balak ke,bleh jadi yg orang kite da buat kurang ajar tu mak bapak diorang

  2. rossoneri Says:

    hmmm,masa keje part time dulu pun, kena layan customer,kalau dapat customer yang berlagak kaya, adeiii dilayannya kita ni macam kuli dia.. memang sangat penyabar time tu okey..

  3. FiesyaaChacha Says:

    sian pacik tu.. tah2 dya manager company mamat tu na mentak keje! padan muka :P

  4. Hizami Rahim Says:

    ahha.
    tu la.
    manusia kalau dah ada kuasa.
    lupa.
    ;)

  5. tricksrex Says:

    bukan semua orang yang berpendidikan camni.
    certain2 je yang rasa diri tu dah hebat sangat.
    ilmu penoh sangat kat dada tu.
    padahal oda lagi ramai orang yg up dari dia.

    tsk tsk tsk.
    emo plak dah.

  6. NARDtheNERD Says:

    itu lah dunia ijai.

    kecian pak guard tuu...
    huuuu~

  7. Ieda Al-Habsyi Says:

    selalunya yang perasan best tu jadi camtu, conth terdekat = selalu orang yang bawak kereta besar, otaknya sempit dan bingai, masuk lane ikut suka. eh...ape aku merepek ni? hahaha!! :)

  8. Ery Farieha Says:

    harap2 ery x jadi lupa diri nanti
    insya Allah
    =)

  9. rizal jabai Says:

    Hizami Rahim :
    kalau dorg ade kuasa cam power rangers lg la..huu

  10. rizal jabai Says:

    tricksrex :
    betul2 bkn semua..yg berpendidikan,tp hati busuk nih,dorg belajar x ikhlas,sume utk niat jht je..huu

    saba2 ye :)

  11. rizal jabai Says:

    Ieda Al-Habsyi :
    tau takpe,keta besa ni,nnt kita bawak keta kebal lg besa dr dorg,langgar je org bingai camtuh..hee :)

  12. rizal jabai Says:

    Ery Farieha :
    harap ijai dan semua pon akn igt asal usul kita dan berbakti pd mak n ayah

    insyallah..aminn :)

  13. adrinaqamarina Says:

    ijai ijai...
    sokong sangat...
    baru banyak ilmu sket da kerek...
    pe hal...

    yang betolnye,,,kalo orang tu banyak ilmu,,,rendah dri je dye...
    huk3

  14. rizal jabai Says:

    adrinaqamarina:
    betul2,rendah diri tu amalan mulia :)
    org yg kerek ni byk mkn carrot kot..hehe

  15. akuvision Says:

    orang kerek suka makan carrot ke?, hehehe. Merendah diri kan itu lebih bagus, setinggi mana pun ilmu, kalau jatuh tersembam juga ke tanah

  16. Krole Says:

    bnykan berdoa agar x jd cam2...amin...

  17. NaNaJoe Says:

    ijai macm marah sgt jew ni.huhuhu~~ sabar ye, mmg ramai yg mcm ni skrg.. :)

  18. rizal jabai Says:

    jaya jr :
    HEHE MCM IKLAN YG TUA DIHORMATI,YANG MUDA DISAYANGI JE KN..HEHE

  19. rizal jabai Says:

    rossoneri :
    huu..customer always right,tp kita ni pon kena di respek juga..rse nk debik cutmer sombong2 tu..hehe

  20. rizal jabai Says:

    FiesyaaChacha :
    tau takpe.maybe dia [pinjam bju guard staf dia..manager bejiwa rakyat..
    kita bkn selalu diatas.mamat ni lupa mnde tu

  21. rizal jabai Says:

    NARDtheNERD :
    dunia skg mmg mcm ni,nilai budaya dan sopan santun dah tak penting bg golongan keji seperti mamat tu..huuu

  22. rizal jabai Says:

    akuvision ;
    aah org kerek mkn carrot busuk,sbb tu hati dorg busuk..dorg belum jatuh tersungkur,maka dorg lupa diri mendongak kelangit tanpa melihat kebawah,dah jatuh tersembam baru nk nyesal..huuu

  23. rizal jabai Says:

    Krole :
    betul,kita same2 doa dan berpesa-pesan sesama kita agar tak lupa diri..insyallah :)

  24. rizal jabai Says:

    NaNaJoe :
    nana ijai tak lah marah,cuma rase nak tembak kepala mamat tuh..hee saje suke2..ngeeee

  25. NiZaM Limited Says:

    ya manusia..sedarlah diri kita ni hanya menumpang di dunia ni. kedudukan manusia di sisi Allah tu bkn bergantung brape bnyk ilmu ijazah dan harta. tapi brape bnyk keimanan dan ketaqwaan kpd-Nya..insaff seketika.. :(

  26. rizal jabai Says:

    NiZaM Limited :
    DIDUNIA NI HANYALAH SEMENTARA,DAN SEMUANYA HANYALAH PINJAMAN SEMATA2..TAK USAH KITA BONGKAK DAN MENDABIK DADA..HUU.

    AKU PON TU TETIBA INSAF JGAK..HUU

  27. yastro Says:

    Aku jd takut bila baca nih...
    Takut bila org dok kata...haaa ni la mamat yg dok poyo,berlagak,sombong tuee....
    mintak2 dijauhkan!!!

  28. rizal jabai Says:

    yastro :
    betol2.mintak2 la dijauhkn..huu.kita mungj=kin tak sedar ape yg kita buat..org lain yg memerhati kita akan perasan kalu kita berubah.huu

  29. RaMa2UnGU Says:

    btol latu..
    biar miskin harta, kaya budi bahasa..

  30. rizal jabai Says:

    RaMa2UnGU :
    sama2 la kita jd milionaire yg berkualiti jati diri nye ye rame2..heeee

  31. PUPUT Says:

    igtkan pakcik tu manager ke bapak boss ke..hehe...jgn kta kat tmpt2 best je..dekat giant pon sombong bkn main..bengang je...tya sket pon nak marah,,xde budi bahasa lgsg...

  32. LaNuNsepet Says:

    blaja tgi, tapi prangai buruk buart per jai..

    nyusahkan org..

    biarkan kiter, bese2 jer, berdikari, siap tolong org lagi..tu baru lar berbaloi jadi anggota masyrakat.

  33. rizal jabai Says:

    PUPUT :
    kat mane2 ade je golongan yg mcm nih..huhu,asal ade kuasa semua mula angkat iidong..,meh kita lastik idong dia..hehe

  34. rizal jabai Says:

    LaNuNsepet :
    betul..biase2 je yg penting hati dan ketiak tak busuk mcm depa tu..huhu

  35. Syahrul Iman Says:

    sama-sama kita ambil iktibar dan harap-harap tak jadi macam kisah tu..huhu

  36. rizal jabai Says:

    Syahrul Iman :
    betul2..iktibar dan pengajaran utk kita..baik nye ko iman ,cam ustat dah..hee

  37. +akufobia+ Says:

    kau sombong kau kawan dengan orangorang sombong je la.yang lain semua tak nak kawan dengan kau.

  38. rizal jabai Says:

    +akufobia+ :
    orang sombong ni ade kwn2 ke?rasenye sesame mereka yg sombong ni,lg dorang idung tinggi dan saling mendengki

Related Posts with Thumbnails