aku JAHAT,kau lah yang BAIK!!!

Saturday, June 5, 2010 12:00 AM Posted by rizal jabai
kisah di suatu pagi indah di hari jumaat yang mulia
seorang budak lelaki kecik sedang menunggu bas sekolah ditemani ibu tersayang

kenderaan lalu lalang
si budak kecik rajin memerhati

dari jauh budak kecik nampak sebuah motor ditunggang oleh Pak Lebai baru balik dari kuliah suboh rasenye

salam diberi,sibudak kecik menjerit
"pak lebai cantik la serban,nanti adik nak pakai jugak la"

Pak Lebai tersenyum janggut memerhati si kecil yang naif dan lincah


Pak Lebai sampai dirumah,terkejut sebab ada seekor kucing melepaskan hajat dalam kata lain berak..huu
dengan selamba Pak Lebai ambil batu dan baling ke arah kucing itu

tercicir-cicir dan terkangkang kucing itu melarikan diri dari Pak Lebai

dalam tengah menunggu bas tadi,budak kecik memerhati rumah sebelah

awek cun yang baru balik dari kegiatan malam dihantar boifren tersayang

baru balik clubbing lah kot tu

budak kecik yang memerhati ditarik ibu

"jangan tengok kakak tu lama-lama,kakak tu jahat, bohsia tu"


awek cun yang belum sempat masuk kerumah,
membelek dan membelai seekor kucing yang terlantar di halaman rumahnya
rasa kasihan sebab kaki kucing tu lebam
kesan lebam itu seperti dibaling batu
awek cun teros masuk kedalam rumah mengambil minyak gamat
dan menyapu kat kaki kucing tadi
siap bagi makan dan minom

budak tadi tengok je dari jauh gelagat si awek cun yang jahat
kata ibunya tadi la
sedang asyik memberi kucing itu makan

Pak Lebai yang asyik menyiram bunga di pagi hari
sempat meyimbah-nyimbah air kearah kucing-kucing yang cuba lalu dan datang ke kawasan rumahnya

pak lebai risau,rumahnya nanti dikotori najis kucing

sekarang anda nilai lah


aku JAHAT.kaulah yang BAIK!!!



bunga taik ayam busuk,tapi cantik untuk dihias
bunga ros cantik dan wangi,tapi boleh luka jari

bunga tayar lagi takde bau wangi,tapi berguna atas jalan raya
bunga plastik,kekal cantik sampai bila-bila,tapi sayang ia tak hidup

41 Response to "aku JAHAT,kau lah yang BAIK!!!"

  1. reen_sofee Says:

    bukan sume yg jahat tuh jahat!
    bukan sume yg baik tuh baik!
    tak dek manusia yg sempurna.
    ume ade kurang sana sini.
    kan ??

  2. EDDY DY Says:

    citer nih sama cam citer zaman nabi...sorang pompuan ahli ibadah tahu2 mati sebagai kafur sebab biar kuching mati kelaparan...sorang pompuan pelacur plak mati masuk syurga sbb beri minum seekor anjing yg kehausan....jgan ingat semua yg berserban tu baik belaka...x silap Iblis pun pernah menyamar sebagai org alim...kesimpulannya don't judge the book by it cover la...

  3. rossoneri Says:

    eheeee love this post ;)

  4. Hizami Rahim Says:

    nice entri.
    normal kalau orang judge the book by its cover.
    that's why cover buku2 cantik je supaya nak tarik pembeli.
    ahha.
    tiba2 pulak.

  5. maCy Says:

    niceee~

    sume org ade lebey ade kurang..
    sape ase die smpurna~
    asek nmpk sala orang.. huh
    cmpak dlm laut~

  6. rizal jabai Says:

    reen_sofee :
    betol2..bukan sume yg baik,bukan sume yg jahat..masing ade kekurangan

  7. rizal jabai Says:

    EDDY DY :
    kisah nabi tu mmg best..pengajaran yg sgt bermakna..kebaikan dan kejahatah adalah dtg dr diri sendri

  8. Anne Boleyn Says:

    org yg nmpak baik..tp sbnarnye hati jahat..org yg nmpk jht pulak tp hati baik... hmm~salam singgah :)


    p/s: tau tak pasal Mantera? Jom datang blog Hana tengok kalau nak tau. Smile owez kay :)

  9. rizal jabai Says:

    rossoneri :
    thank you rina :))

  10. rizal jabai Says:

    Hizami Rahim :
    cover yg cantik mmg bagus,tp isi yg x ber isi dlm cover yg cantik sgt syg..dlm dan luar sgt penting

  11. rizal jabai Says:

    maCy :
    tQ macy,yg lebih,kita kembang dan tambah lg,yg kurang kita cuba betolkan dan menjadi lebih baik.siyes nk campak laut??jom2..hehe

  12. rizal jabai Says:

    Anne Boleyn :
    mata yg melihat kdg2 boleh kabur dan tidak jelas yg mane baik dan mne yg pura-pura,mata hati lebih jelas mengenali :)

  13. Anonymous Says:

    Tak mantap la cerita ko ni bro. Memanglah, dua manusia Melayan seekor kucing dalam dua situasi yang berbeza..

    Cuba bayangkan si perempuan tu plak terlihat kucing tu terberak di atas kasutnya. Takpun terlihat kucing tu mencakar baju yang dia baru beli..

    Heppi ka dia?? Tak marah ka dia??? Jgan plak ko pandai2 tambah cerita ckp perempuan tu akan sayang kucing tu lpas tu.

    Ataupun andaikan si lebai terlihat seekor kucing lebam dipukul si perempuan tadi. Takda rasa simpati ka si Lebai???

    Sang lebai marah mungkin secara luar kawalan. Sapa tak marah kalau ada kucing berak merata-rata. Mana tau si lebai rasa bersalah lepas baling kucing tu. Lebai kan manusia juga. Mesti ada salah dan silapnya.

    Lain manusia lain penerimaannya.

    Kita tak boleh menilai baik buruknya seseorang manusia. Hanya Allah yang tahu.

    sinopsis dan moral cerita ni baik.. tapi jalan ceritanya tak memukau.. (",)

  14. rizal jabai Says:

    Anonymous :
    eh betol ke name nih..hehe
    cite ni mmg tak mantap,tp relitinya ade disitu,kdg2 kita manusia yg byk kekurangan ni akan berubah sikap melalui situasi..aku pon stil bertatih menulis,kalau nak jalan cite yang mantap,insyallah akan belajar skit2..huuu,thanks ye ats komen nih..sangat setuju,kita hanya manusia biasa,tidak boleh nak judge sesiapa..tp kita boleh berfikir,masin2 ade buah fikiran yang tak sama dan boleh berubah-ubah berdasarkan pendirian masing2 :) :)

  15. zither Says:

    wah suks part yg last tu, kias pasakl bunga pulak.. jambu seyhh.. he he


    btul jugak tu ya.. mcm;
    semua mukmin adalah muslim,
    tp xsemua muslim itu mukmin.

    ehh mcm janggal comment ini?

  16. zither Says:

    eh silap. bukn suks. "suka". sory3

  17. rizal jabai Says:

    zither :
    betol2,setuju sangat,mukmin dan muslimin mmg ade beza..

    hehe

    suka ke,nnt ijai anta 1 pasu bunga k.hehe
    thanks ye komen :)

  18. Dyna Yvonne Says:

    jgn cepat nilai somebody kalo kite lom kenal sepenuhnye~

  19. rizal jabai Says:

    Dyna Yvonne :
    betul tu,pekenalan belom tentu menjelaskan diri kita yg sebenar dlm tempoh yg sekejap..:)

  20. syahrilhafiz Says:

    salam ijai..
    sebab tu kita tak boleh menilai orang dari luaran je...
    sekarang ni memang susah nak cari orang yang benar2 jujur dan amanah..sebab tu kena la banyak2 berdoa agar manusia tidak hanyut....

  21. rizal jabai Says:

    syahrilhafiz:
    salam hafiz,kdg2 org kate luaran mencerminkan dalamn kita,tp byk manusia yg berpura2 dan tak sedar mereka bukan diri mereka yg sebenar,kerana tiada kepercayaan dlm diri :) sama2 kita doa agar tak berada dlm golongan yg berpura2..aminn :)

  22. Imz Jentayu Says:

    story dia simple tapi sarat dgn makna yang bagus...kita tak boleh judge orang dr luaran saja kan...

  23. rizal jabai Says:

    Imz Jentayu :
    tenkiu ye sebab sudi bace,kalau jumpe makna yg tersirat tu amek la bwak bekalan utk mase dpn..hee :)

  24. ASaDa RyutaRo Says:

    hurmm.. best citer ni.. yang baik pada pandangan tak semestinya baik dalam jiwa raga..

    begitu juga sebaliknya..

    sama-samalah kita memperbaiki diri =)

  25. rizal jabai Says:

    ASaDa RyutaRo:
    cite ni bet,tp stil tak mantap lg,tenkiu sebab sudi bace..
    jiwa dan raga seseorang tak boleh dikenali begitu shj,perlu selami dan hayati dgn mata hati :)

  26. LaNuNsepet Says:

    pak lebai tu tak belajar habis..
    mungkin dier pakai tu sebab masa dier muda2 ayah dier suh pakai..ilmu yg diperturunkan kat dier, x diamalkanpun, sebab tu tak bagi kesan pada hati..

    pada awek tu cepat2 la tobat
    baik ngan binatang jer takleh...

    best citer ni jai.

  27. NaNaJoe Says:

    saya jahat!!
    saya akui!~
    sy suka tgok org yg baik2~~
    dlm hati ckp, bila sy nak baikk pulak? huhuhu~~ :(

  28. rizal jabai Says:

    ASSOYFINGER67 :
    salam.. sokong kata2 anda..kita manusia biasa,tidak sempurna amal kebaikan.yang silap dibetulkan,yg betul dipertingkatkan amalnya,sesunggguhnya bila kita menghampiri kebaikan,setan akn cuba menyesatkan kita,dan itulah ujian yg harus kita tempuh untuk jd insan beriman yg sejati...:)

  29. rizal jabai Says:

    LaNuNsepet :
    kita ni kan lanun,pon masih di uji dan didepankan berbagai dugaan..same2 lah kita doa moge kita tidak lupa dan hanyut dalam kesesatan..aminnn :)

  30. rizal jabai Says:

    NaNaJoe :
    wahh nana kita serupa..ijai pon jahat..huuuu
    jom kita berubah jd baik..hehe

  31. Rina (◕‿◕)✿ Says:

    dua2 ade jahat dan baiknye..

    tak semua manusia sempurna :)

  32. ~Ann~ Says:

    semua orang pun ada both baik dan jahat...

    cam aku, aku takde la jahat sangat, tapi aku meeeeemang tak baik!!


    hahahaaaaaaa :))

  33. rizal jabai Says:

    Rina (◕‿◕)✿ :
    betul2,kita memang tak sempurna..tp kita tak boleh teros tersesat dgn berbuat salah,kita kne cari jln utk perbaiknya :)

  34. rizal jabai Says:

    ~Ann~ :
    haha..kita serupa la..ngeee :)

  35. FiesyaaChacha Says:

    really love this, do not judge people by its cover! :)

  36. rizal jabai Says:

    FiesyaaChacha :
    thanks fiesyaa.i agree with u..:)
    nobody perfect,we all totally perfectly imperfect

  37. hans Says:

    itula pasal orang kata xleh nilai dari luaran 100% kan?

  38. rizal jabai Says:

    hans :
    betul.luaran memberi gambaran dalaman,tp bukan 100%.

  39. mengenaldiri Says:

    salam..
    bagus entri ni
    dont judge a book by it's cover
    bukan semua org baik tu "baik", dan bukan semua org jaat tu "jaat"

    =)

  40. rizal jabai Says:

    mengenaldiri :
    tenkiu ye sudi bacce..
    luar dan dalam tu x same...yg buruk tu kita cuba betol kn...

  41. s h e e Says:

    sy berpendapat manusia itu ade kelebihan dan kekurangannyew...jgn cepat menilai seseorang dr satu benda je yg dia buat...

    hehe...yg penting kita sentiasa perbaiki diri untuk jd lebeyh baik...

Related Posts with Thumbnails