daripada kau melepak,baik kau pergi mengaji!

Sunday, June 6, 2010 11:38 PM Posted by rizal jabai
Biasalah anak remaja,suka melepak
kalau tak melepak bukan remaja

eh,pakcik-pakcik pon melepak jugak kat kedai mamak,minom kopi
masing-masing suka melepak
tapi dengan gaya tersendiri



melepak ni orang kata buang masa
buang karen
baik kau pergi mengaji daripada melepak tak tentu hala
kalau macam tu,
kita tukar budaya lepak nih dengan tilawah alquran beramai-ramai bersama member
boleh??

mungkin ambil masa sedikit untuk kearah itu


dalam memupuk kearah itu kita boleh mengisi aktiviti lepak kita dengan aktiviti berfaedah
antaranya
bermain futsal bersama
tengok wayang
beriadah dan joging petang bersama
dan apa sahaja yang anda rasakan sesuai..hehe

secara positinya .kebaikan daripda aktiviti melepak ialah
kita memupuk aktiviti sihat didalamnya
aktiviti sosial kita yang orang kata very soSIAL.
jangan kita menambah sialnya dengan menjerumuskan diri dengan aktiviti yang negatif..huhu


semasa melepak
kita dapat merapatkan silaturahim sesama kita
bila melepak,kita merasa rileks dan cool
takde tension-tension
semua masalah dilupakan
ceritalah apa sahaja pun.
semua akan dilayankan megikut rentak kepala dan idea gila masing-masing
hehe


masa nilah kita bertanya khabar,update cerita
gossip,ngumpat
semualah

"eh kau tau kawan kita ada yang dah kawen?"


"sape weh??"

"alahh skandal kau dulu.hahahaha"






ijai bukan nak menggalakkan budaya lepak,
lepak melepak
memang tak boleh di elak
sebab kita manusia
sukakan hiburan dan keseronokan
tapi yang penting disini
adalah bagaimana kita nak mempositifkan dan memurnikan aktiviti sosial kita itu
dengan
aktiviti berfaedah
korang rasa melepak itu merugikan ke?

32 Response to "daripada kau melepak,baik kau pergi mengaji!"

  1. Ery Farieha Says:

    melepak tu best bile kene masenye ;)
    ohh rindunye nak melepak dgn kawan2 tersayang =(

  2. reen_sofee Says:

    bukan tak boleh melepak,
    tapi biar laa nuat aktiviti berfaedah sket.
    takut jadik pape nanti kalo melepak tak tentu hala.
    hehehe~

  3. rizal jabai Says:

    Ery Farieha :
    best lepak bile da abes exam..hehe..mmg saje cari pasal kalau lepak time mlm b4 nk exam.huuu

  4. rizal jabai Says:

    reen_sofee :
    betul2..masti ade guideline nk melepak nih..kne ade misi dan tujuan,barulah jd remaja berwawasan..hehe

  5. EDDY DY Says:

    ermm..lepak kat kedai kopi cam mana la? kalo lepak2 bincang2 tu x apa rasa kot tpi kalo lepak baling2 tin, minum2 yg x tentu..nyakat org itu lain la...

  6. rizal jabai Says:

    EDDY DY :
    lepak baling2 tu release tension kot..hehe,tp kalau lepak mnom smpai da over..mmg tak bole terima

  7. wadud@duad Says:

    wadud pown suka lepak, salam kenal kawan :)

    minat blogwalking?? daftar sini ok :)

    http://slumberblogger-freedownload.blogspot.com/2010/06/blogtrack-aka-blogwalking-software.html

    wadud ngah carik orng la.. :)

  8. eMiNz Says:

    oh, melepak ek..?
    patut la si "duniagrafiksaya" balik lewat ri tu.. hoho

  9. rizal jabai Says:

    wadud@duad :
    hehe,lepak tu hobi yg sihat kalau betol pegisiannya,blogwalking tu sgt minat..haha.nnt dtg jenguk :)

  10. rizal jabai Says:

    eMiNz :
    hehe..duniagrafik saya tu telah diculik..nnt sentimental pon lau nk kne culik,tggu lah ye :)

  11. Dyna Yvonne Says:

    lepak mmg besh~
    wa hari2 lepak~
    hehehe~
    lepak depan pc~
    ^_*

  12. NaNaJoe Says:

    dulu nana sangat rajin melepak..
    skrg lg rajin..
    tp skrg melepak kat rumah jew la~ heheheh~~

  13. rizal jabai Says:

    Dyna Yvonne :
    lepak dpn pc besh,kaki tak gerak,tp leh sampai 1 dunia :)

  14. rizal jabai Says:

    NaNaJoe :
    nana,rumahku syurgaku..hehe :)

  15. hans Says:

    best kut melepak
    tambah2 jumpa member2 lama

    p/s : Rajnikanth Pun Ada Klon Sekarang http://hanspunyablog.blogspot.com/2010/06/bukan-setakat-michael-jackson-jer-ada.html

  16. rizal jabai Says:

    hans :
    betul2,rindu kat member lame..sume bole bikin kecoh :)

  17. hans Says:

    hahaha
    aku kalau jumpa member lama2
    sembang 4 jam pun baru rasa cam 5 minit

  18. si[jari] telunjuk Says:

    hehe..sy suka lepak...lepak smpai mulut penat nk bercakap tp salunya tetap usaha nk bercakap..yeah..sesekali its okay je..

  19. rizal jabai Says:

    hans :
    kdg2 x tido 2 ,3 hari pon bole kot..hahaha

  20. rizal jabai Says:

    si[jari] telunjuk :
    borak pakai mulut penat,borak chat kt ym pakai jari x penat sgt..hehe

  21. ApekxHensem™ Says:

    bek duduk bincang dali melepak...melepak maksudnya mcm dah lain....apek agakla...

  22. hans Says:

    xboleh
    aku perlu rehat
    hahaha

  23. rizal jabai Says:

    ApekxHensem™ :
    bila berbincang mcm x cool je bunyi..haha

  24. rizal jabai Says:

    hans :
    lau camtu sambung lepak dlm mimpi je la..haha

  25. Aidi-Safuan Says:

    pergh.. ramainyer awek. kenalkan 1 plz! :P

  26. rizal jabai Says:

    Aidi-Safuan
    haha..sume dah berpunya..makcik jiran umah aku single lg,nnt aku ajak dia lepak,ko ngoratlah dia hee :)

  27. rossoneri Says:

    eheee,melepak ni ada macam2 jenis.. kalau stakat kedai mamak,kedai melayu tu standard lah kan..gosip2,usik2 kawan..cuma kalau dah start lepak kat club tu payah.. club golf okey lagi lah kan..

  28. rizal jabai Says:

    rossoneri :
    hehe..betul2...jgn dasyatkan style lepak tu.lepak ala kadar bole la.club golf best gak..hee

  29. FiesyaaChacha Says:

    lepak2 ilangkn stress taperr.. hihih :P

  30. taqO Says:

    Salam. hehe..
    nmpk mcm muke aq.tapi bukan kot. :D

    hehe..betul tu
    kalau nak lepak pon.rasanye xsalah,
    tapi kene la yg berfaedah sket.
    kalau x..ade je yg mengate. :P

  31. rizal jabai Says:

    FiesyaaChacha :
    betul2...bole release tension kalau da stat exam week :)

  32. rizal jabai Says:

    taqO :

    iwa balik lambat ye sbb lepak2??bg tau pacik othman..hehe

Related Posts with Thumbnails