kenapa kau??leceh lah

Thursday, July 8, 2010 10:42 PM Posted by rizal jabai



nak emosi sikit arini
ok lah..Hari Banci,

semua penduduk malaysia alert ke?

ijai tahu, tak ramai yang alert
zaman sekarang semua sibuk,tak sempat nak tengok iklan kat tv


tup tap tup tap
ijai sebagai PEMBANCI dah ade depan pintu,
pastu
golongan seperti ini pon bertanya

'Kenapa buat ini banci??,aiyaaa..leceh lah,mahu jawab semua pigi lah jabatan pendaftaran negara,ambil data dan maklumat semua, senang kilija..aiyooo..ini manyak susah kan olang .oowww"

penduduk merasakan interview rumah ke rumah ini dah tak relevan
katanya sekarang teknologi canggih,semua boleh di isi secara online..

"lu olang pembanci duduk zaman batu ke?komputer pon tarak reti guna??haiyoooooo~"


ok ijai menjawab kebongkakan mereka2 ini dengan berhemah

ijai kan tengah buat kerja,
so senyuman plastik dilemparkan



sambil menjawab

"Uncle,saya buat ini kerja,bukan saja-saja,kerajaan nak dapatkan maklumat terperinci penduduk Malaysia sekarang,
senang nanti nak bangunkan pembangunan,nak bagi bantuan
memang boleh ambil maklumat dari data komputer jabatan pendaftaran negara,tapi hanya tengok screen komputer sahaja,apa kita boleh dapat??

banci nih 10 tahun sekali je,kami semua pembanci turun padang,melihat sendiri real situation,memang uncle seorang berkemampuan


*aku tau la kereta kau ada 3 bijik

tapi bukan semua penduduk di Malaysia berkemampuan.. uncle mungkin tak tahu,ada rumah yang macam reban, tapi diduduki oleh penduduk untuk berteduh sebagai tempat kediaman

dan ada juga,penduduk di kawasan pendalaman yang melahirkan anak ,dan anak itu tidak didaftarkan di pejabat pendaftaran negara.. so bila saya sebagai pembanci pergi ketempat itu dan melihat sendiri keadaan sebenar,saya akan melaporkan dan maklumat dapat disampaikan kepada pihak yang berkaitan

uncle,uncle memang sangat bertuah,tinggal dan duduk di kawasan yang selesa.. tapi ada golongan yang uncle tak perasan


pasal isi secara online

"ok Banci boleh diisi secara online,iaitu e-Census, tapi ini pilihan terakhir yang pihak pembanci cadangkan kepada penduduk untuk membuatnya,kalau nak buat,kena ambil kod daripada kami pembanci dulu, nak tak nak,memang kena berjumpa dan berdepan dengan kami untuk mendapatkan kata laluan"

nak tahu kenapa e-Cencus adalah pilihan terakhir?
sebab,kalau diberi pilihan isi secara online,dalam 100% hanya 20% sahaja akan melaksanakannya

sebabnya

rakyat malaysia sanagt manja,dah bagi betis,kau nak drumstik..aku bagi kaki kang tau lah..haha

*lupa diri jap..hehe ok2,kembali serius

lagi satu,masih ramai lagi,rakyat Malaysia yang masih belum menguasai penggunaan internet dan komputer,

dah kira bertuah lah kerajaan memahami dan memudahkan urusan,menghantar kami sebagai Pembanci untuk datang dan membanci anda semua

selagi boleh,temuramah adalah pihahan utama
untuk kami mendapatkan maklumat daripada anda,
senang nak tanya sebab ade depan mata

hanya komitmen dan sedikit masa anda kami perlukan
daripada temuramah,semua boleh selesai dalam 5 ke 10 minit
tak perlu keluarkan duit pun


KERJASAMA daripada anda
sangat dihargai!
*ngantok lak nak membanci nih..hehe

35 Response to "kenapa kau??leceh lah"

  1. taqO Says:

    Salam.
    HEhe,dugaan abg ijai.. :)
    sy stuju ngan jwp berhemah dari anda.
    Sepatutnya mereka ini (pembanci) diberi layanan yg baik.
    ye la.. jln tengah panas..jumpe org yg sakit hati..xbetambah panas ke? ekeke~ :P

  2. Cik Kyla Says:

    salam,

    wat kerja ni mmg kena byk bsabar. Aku salute pd org2 yg wat kerja nih. lagi2 org mcm ko. Ape pun.. teruskan niat membanci penduduk... nih umah aku xde pun org nk banci.. haiyoo ;p

  3. MiSs TOrA Says:

    adik tora pn jd pembanci gila dia penat sgt hehe..blik je tdo tros ;p

  4. wanie Says:

    ijai, ijai..cmne nk dpt kata laluan dr pmbanci? hehe..kire ape2 pun, pmbanci akn dtg uma ye wlwpn kite nk wt scara on9?

  5. Ieda Al-Habsyi Says:

    kalo akak tgk pembanci ensem cam ko sure akak memberi kerjasama, wakakaka!!!

  6. et Says:

    oh.ktorg oke je.selalunya siap jamu minum ke, hidang kuih ke.penat owww jadik pembanci.redha panas segala.aisy2.

    sila tabah yep.^^

  7. Hizami Rahim Says:

    eh eh.
    baru petang tadi ada orang dtg banci.
    aku okay sajo.
    :D

  8. rizal jabai Says:

    taqo: aah panass..rase nk banci org kt kutub utara je..sejuk ckit..hehe

  9. rizal jabai Says:

    Cik Kyla :haha..rindu ea ngan pembanci..sabar..ade 3 fasa utk membanci nih..akn sampai punye umh k,hidang je kuih sodap2 ok..ngee~

  10. rizal jabai Says:

    MiSs TOrA :aah..sgt penat..tp demi tugas utk negara dan gaji yg telah dibayar,kami sbg pembanci akn gigih berkhidmat..hehe

  11. rizal jabai Says:

    wanie :
    aah..nk isi on9 pon,kne jmpe pembanci dulu..so alang2 da jumpa,baik tros inteview..kn hehe

  12. rizal jabai Says:

    Ieda Al-Habsyi :
    wah bertuahnye sape yg banci umh akak..hehe

  13. rizal jabai Says:

    et :thanks ye..hrp sediakan utk ijai skali tau.ngee~
    tgh tabah nih..huu..bestnye dpt banci umh anda :)

  14. rizal jabai Says:

    Hizami Rahim :
    bagos ko zami..tahniah dan terima kasih sbb bg kerjasama..apa y penting?

    'KERJASAMA"
    *jerit same2 ngan Wonderpet ok"

  15. NaNaJoe Says:

    sabar la jai...
    hehehe...
    tp pape pon, tu 1 jase jai tuk negara..
    keep it up.
    n bersabar..
    org ni mmg byk kerenah~ :)

  16. Ery Farieha Says:

    stendet la tu
    bile ijai nak banci umah ery ni?
    kompem layanan 5stars/2.
    hehehehe

  17. rizal jabai Says:

    NaNaJoe :
    mula2 tu mmg payah..tp lame2 best plak..siap ade yg panggil dr jauh suro banci,dorang respek abes kje membanci nih...hrp semua ade kesedaran tu :)

  18. rizal jabai Says:

    Ery Farieha :
    hehe...dtg saje2 xnak banci bole??nk rase air ery wat..ngehngeh..ckop garam ke x?

  19. Terry ♥ Says:

    eiii...
    macam2 perangai kann..
    sabor jer la..
    :\

    kalau terry dah melenting kot orang ckp benda yang diorang tak tahu.. huhu

  20. rizal jabai Says:

    Terry ♥ :mmg mcm2 kerenah,selagi terdaya,dan ade jawapan yg munasabah,jai akn bg jawapan yg terbaik..

  21. Yana KenJa Says:

    wah wah,...jd pembanci dah..

    seronok x?
    ha..dtg la umh kami plak wat banci...

  22. rizal jabai Says:

    Yana KenJa :
    aah jd pembanci,2 bulan je..nk kate best..kje ni mmg sgt mencabar..kira enjoy gak la..huu

    nnt ade la pembanci lain yg dtg umh awk,sy banci area puchong..:)

  23. Adam Haiqal Says:

    siannyaa kejemacam ijai.
    adam da agak da MESTI AKAN BERLAKU punyaa situasi mcm tuh..

    org tataw kenapa kita buat tu semua.

    org KL ni bongkak2 sket..
    nak je sepak mana yg kerek tuh:)

    tp saba ye..
    keje mana ade yg senang..:)

    yg pasti,gaji pertama kene belanja adam:)

  24. rizal jabai Says:

    Adam Haiqal :
    lumrah idop..manusia ni suke mkn carrot..hehe kerek..ngee~
    betol2,xde kje yg sng..kita sdiri kne biasakan dan enjoy dgn kerja yg kita buat..nk banje adam??hehe jom jai banje ais kosong..weee~

  25. Aidi-Safuan Says:

    ko jadik pembanci ke? brape elaun setiap rumah erk?

  26. rizal jabai Says:

    Aidi-Safuan :
    elaun sehari la ..bkn ikot rumah..sehari rm53

  27. Online49 Says:

    Hy friend, nice to meet you. Be your friend :)

  28. Indahnya Kebersamaan Says:

    Come from Indonesia with smile

  29. si[jari] telunjuk Says:

    kat hostel ad org dtg banci tak???kmi kat hostel nih salu kekurangan bklan mknan...ngeeee

  30. rizal jabai Says:

    si[jari] telunjuk :
    ade,tp kalau hostel,kitorg pembanci berurusan dgn management hostel je utk dpt detail org yg dduk hostel..tp lau psl mknan,tu kne pggil jabatan kebjikaan msykt..hehe

  31. Aidi-Safuan Says:

    owh, braper lame erk jadik pembanci?

  32. rizal jabai Says:

    Aidi-Safuan :
    2 bulan je...kje ni sekejap je..huu

  33. touya Says:

    ramai yang tak taw pasal banci ...

    Pembanci nie macam tempat diorang nak lepas geram dekat kerajaan lah ... padahal pembanci ditugaskan untuk interview .


    kalau buat sistem online , confirm bukan semua orang buat..

  34. rizal jabai Says:

    touya :tau xpe..baek dorg maki PM tros...kn direct..kitorg hanya menjalankan tugas je..huhuhu

  35. cik ungu Says:

    aku kat lab ni dan aku ter-gelak2 bace post ni, dan semua orang pandang aku, dan aku malu..dan ni sume salah kau!

Related Posts with Thumbnails