tak cukup umur pun boleh baca

Monday, July 26, 2010 6:45 PM Posted by rizal jabai
Assalamualaikum dan salam sejahtera
#mood serius

sebab semua orang kena matang

jangan setakat harap umur je dah tua

tapi perangai macam budak kecik

huu...
terasa owh..

ok..ada sesetengah perkara kita kena serius

dan ada juga perkara yang tak boleh nak serius sangat

so mood kita harus sesuai dengan keadaan

barulah kita dapat melaksanakan sesuatu dengan berkesan

umur itu hanyalah angka
apakah reaksi anda kalau melihat makcik tua dress up macm anak dara..
baju body..seluar sexy
kalau yang bersikap terbuka

"wahh ranggi nye auntie"




reaksi biasa
"makcik tu tak sedar diri ke?rumah dah kata pergi,kubur dah kata mari."
huuu
pedaskan....tapi itulah reaksi biasa kita



bagaimana dengan yang ini pulak

anak muda yang baru berusia belasan tahun..tapi gaya dan cara pemikiran seperti orang tua


apakah??bolehkah diterima??
mungkin anak muda ini dah membesar terlalu awal didalam kandungan ibunya kot..huuuuu

persolannya

adakah matang itu diterjemahkan melalui gaya dan penampilan

atau
gaya pemikiran?

korang semua ni dah matang ke?ke masih mentah??ish3

atau pun ada sesetengah kita nih dah senja di mamah usia dan tidak bermaya..

Yang penting disini..selagi kita mengekalkan ciri ketimuran dan adab sopan

dan kita positif dalam melakukan sesuatu
umur itu bukanlah apa-apa
umur itu hanyalah penanda kepada kita
untuk memberitahu semakin hari kita semakin meniti usia dimuka bumi ini..


*lelaki lambat matang daripada perempuan..tapi perempuan kadang-kadang lebih bersikap keanak-anakan..betul ke?

37 Response to "tak cukup umur pun boleh baca"

  1. EDDYLEBS Says:

    Lelaki mmg lambat matang dari perempuan..malah ada yg kata lelaki akan benar2 matang dalam usia 30an....wallahu'alam.

  2. Ery Farieha Says:

    ayat last tu kan, buat aku berfikir
    haah kan
    laki lmbt matang, tp perempuan yg lbh byk perangai keanak2an.

  3. rizal jabai Says:

    EDDYLEBS :mungkin byk benda yg lelaki kena tempuh dan expolore baru betul2 matang kot..tu yg lambat..huu

  4. rizal jabai Says:

    Ery Farieha :mungkin ade betul ade yg tak betul..lain org lain cara dia membesar dan mengenal hidop ini..huuu

  5. Hamzah Ian Says:

    post ni buat gua berpikir buat pertame kali dalam blog walking nih..

  6. Hamzah Ian Says:

    post ni buat gua berpikir buat pertame kali dalam blog walking nih..

  7. rizal jabai Says:

    Hamzah Ian :huu..betul ke?ni betul2 dh matang nih..heee

  8. misyamissyou Says:

    haa..pmpn matang bab lain je...sbnrnye sifat keanak-anakan tu sebab nakkan perhatian..kalau terlebih jadi gedik la jawabnya..huhuu..

  9. rizal jabai Says:

    misyamissyou :keanak-anakan tu name lain dia gedik ea..hehe..sume nk perhatian kn..laki pempuan same je..cara je berbeza :)

  10. echah mashuri Says:

    ayt pling bwh tuh mcm nk ckp pmpuan neh gedik ke?hurmm...

  11. [z@ck] Says:

    kalau umur 21 tapi dah pakai seluar atas pusat tu terlebih matang ka apa ek..
    hihihi

  12. Chaon Cornerz Says:

    lelaki walaupun lambat matang tapi cepat belajar kan ijai kan..?

  13. rizal jabai Says:

    echah mashuri :huu..x cakap pon..ckp keanak anakan je..gedik tu tahap kw overan kot ..hehe

  14. rizal jabai Says:

    [z@ck] :zack tu gaya ,mutu keunggulan..hahaha

  15. rizal jabai Says:

    Chaon Cornerz :betol2 setuju seratus peratus perahan limau..ahaha

  16. RaMa2UnGU Says:

    hmm..umur bukan penentu kematangan seseorang walaupun mungkin org kta semakin berusia semakin matang...tapi tak jugak kekadang tu..ada je yg lagi tua tu bt prangai..
    hehehe..

    :) girls manja sikit, ok lagi...yg manja lellebih tu gediiiikkksss nak mam*** namanya..buang sungai pun takpe ko..hehehe

  17. rizal jabai Says:

    RaMa2UnGU :setuju sgt2..umur tu bkn tanda kematanagn..yg penting ape yg kita pelajari dan lalui itu yg sgt berhaga..setuju gak lau yg gedik tu nk campak sungai..hehehehe

  18. ++***hana zaty**++ Says:

    ermmm.. hana ase mcm xmatang lagi kot..huhu

  19. rizal jabai Says:

    ++***hana zaty**++ :huu..masa akan mematangakan kita...byk menda kita akn tempuh dan belajar :)

  20. NaNaJoe Says:

    nana ni umur tua, tp nampak muda kan?
    perangai pon muda jew kan? btol x jai?
    muahaha~~
    nana sedang perasan ni! ~:P

    pape pon, lakukan yg terbaik tuk diri sendri, jgn nampak pelik sgt sudahlah..huhu~~

  21. rizal jabai Says:

    NaNaJoe :hehe..kita same kna nana...muda selalu..walawehhh..ahaha
    umor yg cemburu dgn kita..heee

  22. Ms. Ann Says:

    emm ayat last tu tak tahan..

    emmm maybe yes maybe not..
    perempuan ader sifat keibuan dan penyayang..
    gurl kadang2 keanakan sebab minta dimanja dn disayangi..
    Ahak...

    yer yer.. jer..

  23. rizal jabai Says:

    Ms. Ann :hehe..betol2..sume org x kira laki ke pempuan nk perhatian,dibelai dan dimanje..x slah..tp terlebih-lebih tu kdg2 wat org x sng dan menyampah plak,,huhuhu

  24. fiD Says:

    aku lagi suke gaya budak2, tp perangai matang, haha

  25. rizal jabai Says:

    fiD :betol2..matang dan berguna..sgt stylo :)

  26. ♥ana j♥ Says:

    memang pun..kadang2 perempuan perngai mcm budak2, xp pmikiran diorang matang..erm macam mne pulak tu? huhu..Wallahualam bissawab.

  27. madihah Says:

    lelaki memang lmbt matang dr perempuan..x dinafikan..not all men...perempuan pun mcm tu juga. :-)

    kesimpulan laki dan girl sama je...

  28. rizal jabai Says:

    ♥ana j♥ :perangai mcm budak2..tp pemikiran matang..rasanye itu yg bagos.sbb advanced dlm belajar sesuatu

  29. rizal jabai Says:

    madihah :
    aah lelaki gedik mcm mane pulak kan..hehe..kt duni skg ni mcm2 ade..hehe

  30. Syahrul Iman Says:

    a'aa..aku pown rasa lelaki lambat matang dari perempuan..tu la bnyk prempuan suka kawin lelaki yg lebih tua kerana mereka lebih matang ataw lebih experienced..haha

  31. rizal jabai Says:

    Syahrul Iman :
    haha iman ko mcm plan nk kawen lmbat jek..hehe

  32. Cik Jari Says:

    hehe...perempuan childish?dengan org2 yg tertentu je kot..salunye dgn org yg dh mmg mesra,akan tertonjollah sifat2 keanak2kannya....

  33. rizal jabai Says:

    Cik Jari :hehe..bermanja2 nih kne ade tempat ngan org tertentu shj..ngan org tepi2 jln tu x boleh nnt susah sume sangkot lak..aiseh..haha

  34. maCy Says:

    sbox ta kua.. ape ta kua..wuwuwuw

  35. Pusher Aries Says:

    tahap pemikran menentukan kematangan seseorang....

  36. rizal jabai Says:

    maCy :huu.nnt kuar la tuh..hehe

  37. rizal jabai Says:

    Pusher Aries :pemikiran akan menentukan gaya kita betul x?heee

Related Posts with Thumbnails