Tips kurus

Friday, August 6, 2010 9:20 AM Posted by rizal jabai
haaa

kenape nk kurus??
nk nmpak ensem gn chantek ke??

ish3

itu letak la nombor 2

nombor 1
yang penting sihat dan bergaya.hehe

dulu berat badan ijai pernah mencecah 89kg
dengan ketinggian 172cm

comey sanga-sangat

ijai tahu,  comel dan ijai memang tak boleh dipisahkan

haha

mula insaf sedar diri mase form5
1)Makan

kena control,
breakfast dgn sekeping roti
tak kira ape sekali pon
wajib breakfast
makanlah  apa-apa pun
cukup sekadar alas perot
semua itu adalah
untuk mengelakkan pengambilan makanan yg berlebihan
mase lunch nanti

sebelum makan minumlah air masak, setengah jam sebelum itu
tujuannya adelah untuk mengenyangkan perot kita
sebelum kita menjadi raksasa yg kelaparan
semasa menjamu selera nanti

selepas makan,
amalkan minom air selepas setengah jam

sunnah nabi tuh

2)Exercise

ni aktiviti yg paling malas dilakukan
bila bersenam bukan kuantiti yg dicari

tapi kualiti


selalu org cakap

"nape lah aku x kurus2?? dah lebih 100km aku lari hari nih"


patotnye lari sejaoh itu byk la lemak yg boleh hilang kan??

rupa-rupanya
yg berlari 100km tu hanye dilakukan setahun sekali je
huuhuu
memang lah tak ada  hasilnya

cukuplah joging untuk jarak yg pendek
bergantung pada kemampuan masing-masing
TETAPI

dilakukan setiap hari
istiqamah dlm melakukan sesuatu

barulah nampak hasilnya

mmg lambat

tapi bersabarlah~

kalau boleh, semua org nk hasil yg segera

kalau cam tuh pergi sedut lemak..hehe


mase proses nak turun berat tuh bukan sekejap

ambil masa 6 bulan baru nampak hasil yg sedikit

so smpai skrg
ijai masih berjuang utk maintain sehat smpai bila-bila


*tapi kadang-kadang aku lupe dunia
aku dan makanan
memang tak boleh dipisahkn...huuu

13 Response to "Tips kurus"

  1. rossoneri Says:

    wah~ bagus2...

  2. rizal jabai Says:

    thank you..huu

  3. taqO Says:

    salam.
    hehe..akhirnya..
    rahsia terbongkar..cam irfan jutawan tenet plak. keh3..bgs nye share..bagus jai..leh aq kurus lagi. agaga~ :D

  4. rizal jabai Says:

    siot iwa..ko da jd tiang cam tuh..syukur lah~nguuu

  5. Cik Kyla Says:

    en ewa dh terlebih kurus nk kurus ape lg ? wakaka. thanx for the tips :)

  6. rizal jabai Says:

    taw xpe iwa jgn jd tulang lak...huu...cik kyla maintain slim mst ade rahsianye juge...heeee

  7. Afzainizam Says:

    Salam dari kami http://firestartingautomobil.blogspot.com

    Salam kunjungan salam ziarah…. Thanks kerana berkongsi story pada kami … kami sedang berusaha membaca older post entry kamu…. Wow entry yang menarik

    Salam sebuah persahabatan salam perkenalan dari kami salam dihulur tanda sebuah perkenalan ….

    Semoga kami menerima respon yang baik dari kamu…. Thanks againt…

    " Antara kau dan aku
    Blog ini sebagai pengantara
    Sebuah persahabatan....
    Terima kasih
    kembara ziarah maya”

  8. rizal jabai Says:

    huuu..salam kembara ziarah

  9. Cik Kyla Says:

    tips nk maintainkn bdn ?
    senang je.
    mkn ikut suke anda. tak lebih tak kurang.
    yg penting kesihatan perlu la dijaga. yehaaa ~ :D

  10. mss lolita Says:

    wahh..ni rhsia kau kuwus ye..smpai x pasan ak ,,..hahaaa..
    good..good..huhu.
    keep it up!

  11. fiD Says:

    tahniah bro!

  12. Cik Jari Says:

    wahhh..tahniah..tahniah..

  13. nas Says:

    lorh..bile aku tengok pics ko...aku nampak menara s&t..ko amek engineering ker??? aku nie dak uitm shah alam..accountg :P

Related Posts with Thumbnails